بازگشت به بلاگ

  • استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی

استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی

استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی از موارد کاربردی و مهمی است که به‌ویژه در فضاهای هنری و تجهیزات آمفی تئاتر کاربردهای فراوانی دارد. این روزها و با توجه به اقبال بالای نسل جدید به هنر، تهیه و تدارک چنین فضاهایی بیش از پیش مورد توجه کارفرمایان، پیمانکاران و مهندسین سازه قرار گرفته است. به همین موازات، توجه به استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی نیز در سال‌های اخیر با اقبال عمومی روبرو شده است است.

در نوشتار پیش رو به بررسی این موضوع می‌پردازیم.

با ما تا انتهای مطلب همراه باشید.


استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی: از زیبایی تا استفاده بهینه!

برای اهالی هنر به‌ویژه آنها که به تئاتر و هنرهای نمایشی علاقه دارند، فضاسازی محیطی که در آن به تماشای هنر مورد علاقه خود می‌نشینند بسیار اهمیت دارد. به‌عبارتی می‌توان این فضا را نیز بخشی از اثر هنری و اجرای موفق آن دانست.

امروزه و به مدد تازه‌های فناوری در این زمینه تجهیزات مورد نیاز برای این منظور فراهم شده و استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی به این فضا اضافه می‌شود.

سازندگان چنین فضاهایی ضمن مشاوره با مهندسین، با این استانداردها آشنا شده و آنها را در طراحی سالن همایش و آمفی تئاتر به کار می‌بندند.


 مراحل استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی

سالن آمفی تئاتر از فضاهای فرهنگی است که طراحی بهینه آن مستلزم رعایت اصول و قواعدی است. این اصول طی سالها و بلکه دهه‌ها شکل گرفته و کامل‌تر شده است. اصولی که به‌طور مداوم مورد بازبینی قرار گرفته و بخشهای مختلف آن با شرایط مورد نیاز حال حاضر تطبیق داده می‌شود. مجموعه این اصول با نام استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی شناخته می‌شود.


این اصول بر مبنای نیازها و الزامات موجود در بخش‌های مختلف چنین فضایی طراحی شده و نقش مهمی در بهینه سازی و کاربرد مفید این فضاها دارد.

بخش‌های اصلی آمفی تئاتر شامل بخش پذیرش، آدیوتوریم (Auditorium) یا سالن اصلی و سن است. هر یک از این قسمت‌ها نیز اجزایی را شامل می‌شود.

پذیرش آمفی تئاتر شامل ورودی، قسمت کنترل بلیط، سالن انتظار یا لابی بوده و اغلب جزئیات بیشتری را نیز شامل می‌شود. سن نیز شامل سن اصلی یا محل اجرای نمایش، صحنه، استودیو تمرین، استودیو ضبط و انبار نگهداری تجهیزات جانبی است.


بر این اساس لازم است استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی در مورد هر یک از این بخش‌ها به‌دقت مراعات و اجرا شود.

مهم‌ترین موارد این استانداردهای اجرایی عبارتند از:


استانداردهای مرتبط با ظرفیت سالن آمفی تئاتر:

این مورد با توجه به گنجایش موجود در هر سالن و امکانات متناسب با آن تعیین شده و از قوانین آیین نامه مهندسی ساختمان پیروی می‌کند.


استانداردهای نوع صندلی های آمفی تئاتر:

مبلمان این بخش متفاوت از نمونه‌های معمولی بوده و دارای آپشن‌های لازم برای راحتی تماشاچیان است.


چیدمان استاندارد صندلی‌های آمفی تئاتر و نوع چینش آنها:

استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی در مورد صندلی‌ها نیز قوانین خاصی دارد که به شکل قاره‌ای یا چند راهرویی اجرا می‌شود.


استانداردهای طراحی فضای خدماتی موجود در پشت سن:

استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی برای اتاق تعویض لباس، تمرین و مطالعه، مصاحبه، آرشیو، گریم، نور و صدا، کارگردان، موسیقی، استراحت حسابداری و بایگانی و اتاق ریاست به شکل جداگانه تنظیم شده است.


استانداردهای طراحی ورودی یا گیشه:

بر اساس استانداردهای نظام مهندسی، برای هر 6 نفر 1 متر مربع فضا (به شکل خطی باشند هر 4 نفر حدود 1.87 متر مربع) فضا نیاز است. آمفی تئاترهایی با گنجایش بالای 1200 نفر باید 240 متر مربع فضا برای گیشه داشته باشد.

استانداردهای لازم برای تعیین زوایای صحیحی ردیف‌های سالن اصلی نسبت به سن و ابعاد استاندارد سالن آمفی تئاتر:

استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی در این موارد باید به دقت رعایت شود.


استانداردهای پلان طراحی ساختمان سالن آمفی تئاتر:

در طراحی پلان ساختمان تئاتر نکات و موارد مهندسی زیادی از تعداد و محل درب‌های خروجی نسبت به تعداد تماشاگران تا تعداد و نوع چینش ردیف‌های میانی صندلی‌ها دارای اهمیت است.


استانداردهای مرتبط با مهندسی سقف سالن آمفی تئاتر:

نوع سازه سقف سالن آمفی تئاتر در تعیین استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی دارای اهمیت زیادی است و بسته به نوع سقف (سقف کاذب، کناف، بتن یا فولاد) مشخص می‌شود.


استانداردهای تعیین شده برای جایگاه ویژه معلولین:

دو فضای ابتدایی و انتهایی سالن برای تماشاچیان معلول در نظر گرفته شده تا راحتی آنها حین تماشای نمایش تضمین شود.


استانداردهای طراحی لابی (سالن انتظار):

طراحی لابی در استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و سرانه نیم متر مربع به ازای هر نفر را شامل می‌شود.


استانداردهای ساخت سالن غذاخوری، کافی شاپ، رستوران:

هر سالن آمفی تئاتر امروزی نیازمند فضاهای جانبی و سازه‌هایی نظیر رستوران و کافی شاپ است. در این صورت تماشاچیان می‌توانند وعده یا میان وعده‌هایی را در فضایی مناسب و دارای ویژگی‌های لازم صرف کنند. ابعاد در نظر گرفته شده برای میزهای 4 نفره در این فضا معادل 7.65 متر مربع بوده و آشپزخانه متناسب با این فضا نیز در نظر گرفته می‌شود.

مطالعه بیشتر: مبلمان آمفی تئاتر 

استانداردهای طراحی سرویس بهداشتی مخصوص سالن آمفی تئاتر:

وجود تعداد کافی سرویس بهداشتی با دارا بودن ضوابط و استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی در این بخش بسیار مهم و کلیدی است. این فضا برای هر سرویس حداقل 3 متر مربع محاسبه شده است.


استانداردهای مرتبط با فضای پارکینگ ویژه سالن آمفی تئاتر:

استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی در مورد پارکینگ آمفی تئاتر، نیاز به جایگاه کافی برای برای پارک کردن خودروهای تماشاچیان و طراحی آن در ساختمان پارکینگ این فضا را الزامی کرده است.


رعایت استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی در ساخت چنین سالن‌هایی در سال‌های اخیر از ارزش و اهمیت بالایی برخوردار شده است. این نکات فضایی مناسب و درخور برای کاربران و تماشاچیان فراهم می‌کند تا بتوانند از دیدن نمایش و اجرای برنامه‌های هنری لذت ببرند.

برند پارس ویونا عرضه کننده طراحی مبتنی بر استانداردهای طراحی سالن های آمفی تئاتر و فضاهای جانبی آماده ارائه خدمات لازم در این زمینه به پیمانکاران و سازندگان محترم سالن تئاتر و نمایش است.