سالن آمفی تئاتر
سالن آمفی تئاتر
نگاهی به سالن آمفی تئاتر در روم باستان، نشان میدهد، صدها سال پیش، رومیان از اصول ساخت تماشاخانهها آگاه بودند. رومیان میدانستند روش ساخت و چیدمان آمفی تئاتر باید به شکلی باشد که همه تماشاگران دور و نزدیک بتوانند صحنه را ببینند. سالنهای آمفی تئاتر در دوره مدرن نیز باید همان ویژگی را، در کنار خصوصیات یک سالن نمایش مدرن داشته باشند.
در آمفی تئاتر مدرن، باید برنامهریزیهایی درباره آکوستیک کردن فضا و تامین وسایل سرمایش و گرمایش هم صورت گیرد. پخش مناسب صدا و تصویر در سالن، صدابرداری و فیلمبرداری، پیشبینی آتشسوزی و بسیاری از ملاحظات دیگر هم تنها بخشهایی از این ملاحظات است. همه این موارد گویای آن است که ساخت و تجهیز هر سالن آمفی تئاتر باید بهصورت اصولی و به دست کارشناسان آن انجام شود.
با پارس ویونا طراح و مجری تجهیزات سالنهای آمفی تئاتر همراه باشید.
طراحی سالن آمفی تئاتر
طراحی سالنهای آمفی تئاتر در دو مرحله صورت میگیرد:
طراحی در زمان ساخت
بهترین آمفی تئاتر آن است که کاربری آن پیش از زمان ساخت، مشخص باشد. معماران حرفهای ملاحظات خاصی، مانند آکوستیک کردن فضا و عایقکاری را در زمان ساخت سازه به کار میگیرند. البته کاربری سالنهای معمولی در ساختمانهای مختلف را نیز میتوان به آمفی تئاتر تغییر داد.
طراحی پس از ساخت سازه
یک سالن معمولی یا سالنی که از پیش بر همین اساس ساخته شده را میتوانیم با اقدامات مختلف تبدیل به سالن آمفی تئاتر کنیم. در این راه، مراحل مختلفی پیش روی معماران و طراحان دکوراسیون است:
* کفسابی و گرادیان بندی سالن به شکل پلکانی و مطابق با نقشه فنی، و ترازبندی سالن.
* اجرای زیرساختهای مکانیکی مانند تهویه، جعبههای آتشنشانی و...
* اجرای زیرساختهای الکتریکی مانند کابلکشی و همه امکانات مورد نیاز نورپردازی، صدا و تصویر.
* آمادهسازی زیرساخت برای دکوراسیون و مبلمان سالن نمایش.
* برنامهریزی برای آکوستیک سالن آمفی تئاتر در کف، سقف، دیوارها و درهای ورود و خروج سالن.
* انتخاب صندلیهای مناسب برای سالن همایش و آمفی تئاتر، و در صورت نیاز، تهیه صندلیهای بخش VIP.
* طراحی و اجرای صحنه.
* انتخاب پرده نمایش و پردههای بالارو یا کناررو.
* طراحی و جایگذاری تریبون و دیگر اجزای مبلمان سالن آمفیتئاتر.
* طراحی و اجرای اتاق فرمان.
تجهیز سالن آمفی تئاتر
تجهیز سالنهای آمفی تئاتر گام بعدی پس از طراحی اصولی و پایهای آن است، اما بیشترین توجه شرکتکنندگان را به خود جلب میکند. در واقع باید بگوییم بهترین اجرای زیرکاری در یک سالن تئاتر، بدون دکوراسیون و تجهیزات مناسب سالن نمایان نمیشود. البته تجهیز سالن نمایش به مبلمان و وسایل صوتی و تصویری استاندارد، آرامش شرکتکنندگان و رضایت آنها را نیز در پی دارد.
تجهیزات سالن آمفی تئاتر
هر سالن نمایش باید دارای تجهیزات مختلفی باشد که در ادامه به بخشی از مهمترین آنها اشاره میکنیم:
بلندگوها یا اسپیکرهای دیواری
تعداد و اندازه بلندگوهای دیواری باید نسبت به بزرگی سالن نمایش تعیین شود تا صدا را بهخوبی، و همزمان به همه جای سالن برساند.
آمپلی فایرها
کاربرد آمپلی فایرها تقویت و بالا بردن کیفیت صدای پخششده در سالن است. آمپلی فایرها صدا را به بلندگوهای سالن میفرستند و انواع مختلفی دارند.
سیستم نورپردازی سالن
هدف از نورپردازی در یک سالن همایش و آمفی تئاتر تنها روشن کردن سالن نیست. نورپردازی یک سالن نمایش باید بهگونهای باشد که در زمان نیاز بتوان آن را کم یا زیاد کرد، یا جهت لامپها را تغییر داد. برای مثال کم کردن نور بالای صندلی شرکتکنندگان در زمان نمایش و موسیقی، یکی از نکتههای مهم نورپردازی در سالنهای نمایش است.
دوربینهای سالن همایش و آمفی تئاتر
انواع دوربینها ممکن است در یک سالن آمفیتئاتر مورد استفاده قرار گیرند. دوربینهای مداربسته آنالوگ و دیجیتال، دوربینهای عکسبرداری و فیلمبرداری، دوربینهای بیسیم، دوربینهای خودکار و نمونههای دیگری که هریک کاربرد ویژه خود را دارند.
مبلمان سالن
پیش از کار گذاشتن مبلمان طراحی سالن آمفی تئاتر، باید طراحی و ساخت کف سالن انجام شده باشد. ساخت کف سالن با شیب درست و استاندارد، پایهگذار دید خوب تماشاگران در یک سالن نمایش است. در صورتی که کف سالن درست طراحی نشده باشد، حتی با انتخاب بهترین مبلمان، بینندگان برنامه دید خوبی نخواهند داشت.
دید استاندارد برای تماشاگران بهصورتی است که بتوانند با حرکت جزئی سر و گردن، صحنه را ببینند. در این راستا، طراحان ما در شرکت پارس ویونا تدبیرهای مختلفی را در نظر گرفتهاند. مواردی مانند ایجاد شیب در کف سالن، پلهبندی کف سالن و انتخاب و چیدمان مناسب صندلیها تا جلوی دید نفرات پشتی را نگیرد.
پوشش دیوار و سقف سالن
دیوار و سقف یک سالن آمفی تئاتر باید ویژگیهای مختلفی داشته باشد:
زیبایی در طرح، فرم و رنگ.
انعطافپذیری و مقاومت در برابر ضربههای احتمالی.
اکوستیک بودن و جذب صداهای اضافی.
پخش صدای رسا و قدرتمند در بخشهای مختلف سالن نمایش.
نسوز بودن و پخش نکردن دودهای سمی در زمان آتشسوزی احتمالی.
آسان بودن نصب و جمعآوری.
کفپوش سالن
انواع مختلف کفپوشها در مبلمان یک سالن کنفرانس و آمفی تئاتر به کار گرفته میشود:
* کفپوشهای لمینت:
کفپوشهای لمینت از مقاومترین کفپوشها برای سالن تئاتر و همایش به شمار میروند. این مواد در برابر فشار و وزن بالا مقاومت خوبی دارند. کفپوشهای لمینت بیشتر مناسب سالنهای کنفرانس است.
* کفپوشهای چوبپنبهای:
نخستین برتری کفپوشهای چوبپنبهای، کمک آنها به آکوستیک کردن سالن آمفی تئاتر است. این کفپوشها نرم و قابلانعطاف هستند و دوام بالا نیز ویژگی دیگر آنها است.
* موکت:
سوای موکتهای معمولی، موکتهای ویژهای نیز برای پوششدهی کف سالنهای همایش و آمفی تئاتر وجود دارد. پرزهای این موکتها بلندتر و کیفیت آنها بالاتر از موکتهای معمولی است. این موکتها نقش موثری هم در آکوستیک کردن فضا بازی میکنند.
آکوستیک سالن
بسیاری از اجزای دکوراسیون هر آمفی تئاتر نقشی کم یا زیاد هم در آکوستیک کردن سالن نمایش بازی میکنند. پوشش دیوار، سقف و کف بیشترین تاثیر را در آکوستیک کردن فضا دارند. به همین دلیل تجهیز همه این بخشها باید زیر نظر کارشناسان صورت گیرد و از مواد و مصالح مناسب در آنها استفاده شود.
صندلیها، میزها و اجزای دیگر سالن همایش و آمفیتئاتر هم در کم یا زیاد کردن ویژگی آکوستیک سالنها موثرند. صندلیهایی با بدنه فلزی باعث بازتاب صدا میشوند. به همین خاطر، و برای کم کردن پژواک در سالنهای نمایش و آمفیتئاتر، از صندلیهایی استفاده میشود که بدنهای از پلاستیک فشرده و رویهای از پارچه داشته باشند.
چیدمان صندلی در سالن آمفی تئاتر
با توجه به کاربری و شکل فضا، مدلهای زیادی برای چیدن صندلیها در یک آمفیتئاتر وجود دارد. اما در بین همه آنها، دو مدل بیشتر از بقیه در چیدمان صندلیها در یک سالن کنفرانس و آمفیتئاتر مورد استفاده قرار میگیرد:
چیدمان چند ردیفه یا چند راهرویی
چیدمان صندلیها در سالنهای آمفیتئاتر، در هر صورت به شکل موازی است. اما در چیدمان صندلیها با فرم چند ردیفه، یک یا چند راهرو بین ردیف صندلیها قرار میگیرد. همین نکته مشکلی در نشستن همراهان در سالنهای سینما و نمایش پدید میآورد. در این سالنها ممکن است با وجود دو شماره پشت سر هم، صندلی شما در ابتدای یک ردیف، و صندلی همراه شما در انتهای ردیف دیگر قرار گیرد.
چیدمان قارهای
در چیدمان قارهای، صندلیها با چینش تقریبی منحنی به دور صحنه چیده میشوند. در این مدل چیدمان، در بین صندلیها راهرویی وجود ندارد. در واقع تعداد صندلیها در هر ردیف، بیشتر از تعداد صندلیها در فاصله بین دو راهرو در چیدمان چند راهرویی است.
هدف طراحی سالن آمفی تئاتر
هدف شرکت پارس ویونا را از طراحی و تجهیز سالنهای نمایش، در چند مورد باید خلاصه کنیم:
دید مناسب
نخستین هدف از ساخت هر سالن نمایش، تماشای آسان صحنه برای تماشاگران است. دستیابی به این هدف با شیب مناسب زمین آمفیتئاتر، سطح استاندارد صحنه، استفاده از صندلیهای مناسب و چیدمان صحیح سالن امکانپذیر میشود.
ارتباط بیننده با صحنه
در بسیاری از سالنهای آمفیتئاتر مدرن، باید امکاناتی فراهم باشد که در زمان نیاز، حاضران بتوانند صدای مترجم همزمان را از میکروفونها گوش کنند. همچنین در صورت نیاز، بتوانند صحبت کنند و در برنامه مشارکت داشته باشند. برای دستیابی به این هدف نیز باید امکانات مختلفی در تجهیزات سالن مورد توجه قرار گیرد.
دسترسی آسان به صندلیها
یکی دیگر از اهداف ساخت یک سالن آمفی تئاتر آن است که هر تماشاگری بتواند به آسانی به سمت صندلی خود برود و بر روی آن بنشیند. همچنین اگر کسی در زمان نمایش یا جلسه خواست از سالن بیرون برود، گذر او از بین صندلیها دشوار نباشد.
آکوستیک بودن سالن
سروصدای فضای بیرون در سالن همایش و آمفیتئاتر مدرن شنیده نمیشود و صدای سالن نیز به بیرون نمیرود. البته صدای نمایش یا سخنران نیز بهخوبی در همهجای سالن شنیده میشود. رعایت این نکته نیز از اهداف طراحی و تجهیز سالنهای آمفیتئاتر است.
زیبایی
نخستین چیزی که در دیدار از هر سالن کنفرانس و آمفیتئاتر مورد توجه قرار میگیرد، شکل ظاهری و زیبایی آن است. بدین ترتیب بهترین طراحیها در کنار بالاترین استانداردها یک سالن نمایش را خاص و منحصربهفرد میسازد.
در ساخت و تجهیز سالن آمفی تئاتر، نکتههای بسیاری باید مورد توجه قرار گیرد که به برخی از آنها اشاره داشتیم. اما اشاره به نکته دیگری هم ضروری است. در یکی از مدلهای چیدمان صندلیها در یک آمفیتئاتر، تعداد بیشتری از تماشاگران در نیمدایرهای در نزدیکی صحنه قرار میگیرند. اما در این سالنها، تماشای فیلم برای کسانی که در کنار دیوار قرار گرفتهاند مشکل میشود. نکته جالب آن است که این سالنها برای دیدن سخنرانی و کنسرت موسیقی عالی هستند. همه این نکتهها ما را در شرکت پارس ویونا بر آن داشته که با توجه به کاربرد اصلی هر آمفیتئاتر، طرحها و تجهیزات مناسب آن را طراحی و نصب کنیم.
ساخت سالن آمفی تئاتر
ساخت سالن آمفی تئاتر در مکانهای مختلف کشور در حال گسترش است و درخواست برای ساخت این سالنها نیز دائما افزایش مییابد. اما برای ساخت سالن آمفی تئاتر باید نکات بسیار مهمی را در نظر گرفت و نباید به هر مجموعه و شرکتی در این خصوص اعتماد کرد. نکاتی همچون قرارگیری سن مناسب با فضای حداکثری، نورپردازی صحیح، نحوه دید افراد، صدا و رفت و آمد راحت از مهمترین مواردی هستند که در ساخت و طراحی چنین مکانهایی اهمیت دارند. در این مطلب در خصوص ساخت این سالنها و موارد مرتبط با آنها اطلاعات بیشتری در اختیار شما قرار خواهد گرفت.
نکات مهم ساخت سالن آمفی تئاتر
آمفی تئاتر که نام آن ریشهای از زبان روم باستان دارد، سالنی است که در آن نمایش تئاتر، برگزاری همایش، پخش فیلم و بسیاری رویدادهای دیگر دیده میشود. بنابراین در چنین سالنی بیشتر با تماشا کردن و شنیدن سر و کار داریم و مسائل مهمی در ساخت و طراحی آن وجود دارد که باید حتما سازندگان نسبت به آن دقت لازم را داشته باشند.
در ادامه به موارد و نکات مهم ساخت سالن آمفی تئاتر برای آشنایی بیشتر شما اشاره میکنیم؛ همچنین برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با کارشناسان پارس ویونا در ارتباط باشید.
توجه به ظرفیت سالن
یکی از نکات مهم و ابتدایی در ساخت سالن آمفی تئاتر، توجه به ظرفیت سالن است. در ابتدا باید بدانید که سالن به طور تقریبی برای چند نفر در نظر گرفته شده و در ادامه با توجه به مواردی مثل نوع طراحی و اندازه سن، ظرفیت دقیق سالن را تعیین کنید. توجه کنید که نباید آنقدر ظرفیت اضافه برای سالن در نظر گرفت که دید تماشاگران و همچنین رفت و آمد در مکان با مشکل جدی روبهرو شود.
جدی گرفتن زاویه دید
به هر حال حضور در چنین سالنهایی برای گوش دادن و دیدن نمایشها و سخنرانیهای مختلف است؛ بنابراین باید تمام افراد حاضر زاویه دید کامل و مناسبی را در اختیار داشته باشند. معمولا ردیف اول نسبت به سن باید زاویه 110 درجه داشته باشد که این میزان برای ردیفهای وسط 60 و برای ردیف آخر 30 درجه است. طبق همین زوایا نیز فاصله هر ردیف با سن مشخص خواهد شد.
موارد مرتبط با صندلیها
صندلیها نیز نقش مهمی در ساخت سالن آمفی تئاتر دارند و نمیتوان به هر ترتیب و وضع دلخواهی نسبت به چینش آنها اقدام کرد. به طور معمول باید در هر راهرو بین 16 تا 20 صندلی قرار بگیرد که البته با توجه به وسعت سالن و وجود درهای خروجی بیشتر، امکان بیشتر شدن صندلیها نیز وجود دارد.
در مورد ارتفاع صندلیها نیز طبق استانداردهای موجود باید 10 تا 12 سانتیمتر ارتفاع وجود داشته باشد. عرض آنها نیز باید بین 18 تا 24 سانتیمتر در نظر گرفته شود. اما مسئله مهم در خصوص رفت و آمد بین ردیفها است که باید حتما فاصله مناسبی بین صندلیها وجود داشته باشد. بین ردیفها معمولا فاصله 40 سانتیمتر را پیشنهاد میکنند؛ البته با توجه به این که زمانی که صندلی در حالت عمود قرار میگیرد فضای پشت بیشتری را اشغال میکند، باید 20 سانتیمتر فضای بیشتری را نیز در نظر گرفت.