طراحی سالن های فرهنگی
طراحی سالن های فرهنگی
سالن های فرهنگی با ایجاد فراغت موجب ایجاد آرامش میشوند و تجربههای جدیدی را در اختیار حاضرین قرار میدهند. اما آنچه مسلم است، طراحی سالن های فرهنگی باید مطابق با استانداردها و ضوابط خاصی باشد و اصول معماری در آن رعایت شده باشد. این مطلب اطلاعات کاملی درباره طراحی سالن های فرهنگی ارائه میکند. برای کسب اطلاعات دقیقتر تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
مطالعه بیشتر: طراحی آکوستیک
طراحی ورودی و خروجی سالن فرهنگی
اولین بخش از سالن فرهنگی که با آن روبرو میشویم، ورودی سالن است. طراحی ورودی سالن های فرهنگی اهمیت ویژهای دارد، زیرا باید طراحی بهگونهای باشد تا از تجمع افراد جلوی ورودی سالن جلوگیری شود. این ویژگی در مورد خروجی سالن هم مصداق دارد.
دقت داشته باشید استانداردهای طراحی برای سالن فرهنگی را بهگونهای رعایت کنید که افراد حاضر در سالن بتوانند بهراحتی درب ورودی و خروجی را ببینند و تا حد امکان طراحی این دربها را جداگانه درنظر بگیرید.
یکی دیگر از ویژگیهای ضروری که برای طراحی درب ورودی و خروجی سالن فرهنگی باید مدنظر داشته باشید این است که درب بهاندازهای بزرگ باشد که هنگام تجمع افراد یا هنگام وقوع حوادث غیرمترقبه، مشکلی ایجاد نشود و جمعیت بتوانند بهراحتی از سالن خارج شوند.
طراحی سالن انتظار
سالن فرهنگی نظیر سالن آمفیتئاتر یا سالن کنفرانس باید مجهز به سالن پذیرش باشد. در سالن پذیرش یا سالن انتظار برای هر 6 نفر فضایی در حدود یک متر مربع درنظر گرفته میشود تا قبل از اجرای مراسم بتوانند در آن حضور داشته باشند.
بهطور معمول کوچک بودن سالن انتظار موجب ایجاد ازدحام و سر و صدای زیاد میشود و اگر گروهی دیگر در سالن مورد نظر در حال اجرای برنامه باشند، با مشکل مواجه میشوند.
تهویه مناسب سالن فرهنگی
نصب سیستم تهویه مطبوع در سالنها یکی از اقدامات ضروری است که باعث آسایش و راحتی حاضرین در سالن میشود. سیستم تهویه مطبوع میتواند میزان رطوبت در هوا را کنترل کند و از تجمع گرد و غبار و آلودگی در محیط جلوگیری میکند.
البته در انتخاب سیستم تهویه باید به متناسب بودن اندازه آن با ابعاد سالن هم توجه شود؛ برای سالنهای بزرگ از سیستمهای تهویه مطبوع با اندازه بزرگتر و برای سالنهای با مساحت کم از سیستمهای تهویه مطبوع کوچکتر استفاده شود.
طراحی فضاهای خدماتی در سالن فرهنگی
یکی از اقدامات ضروری برای طراحی سالن های فرهنگی، طراحی سرویس بهداشتی مناسب و تمیز است. تعداد سرویس بهداشتی باید متناسب با گنجایش سالن فرهنگی باشد. قاعدتا وقتی سالن فرهنگی ظرفیت پذیرش تعداد بالایی از افراد را داردف تعداد سرویس بهداشتی موردنیاز هم افزایش پیدا میکند.
نکته بااهمیت دیگری که در طراحی سرویس بهداشتی باید مورد توجه قرار بگیرد، دور از دید بودن آن است.
مطالعه بیشتر: مبلمان سینمای خصوصی
طراحی راهروهای سالن فرهنگی
ابعادی که برای طراحی سالن های فرهنگی در نظر گرفته میشود استانداردها و ضوابط خاصی دارد. یک راهروی 70 سانتیمتری، برای 100 نفر در نظر گرفته میشود. همچنین باید به امکان حضور افراد معلول و ناتوان جسمی یا کسانی که با ویلچر در سالن حاضر میشوند هم توجه کرد که این شرایط موجب افزایش عرض سالن تا 83 سانتیمتر هم میشود.
اگر میخواهید طراحی سالن های فرهنگی به شکلی باشد که دو راهرو در طرفین سالن باشد، باید به استاندارد بودن تعداد صندلیها هم توجه کنید. به طور مثال وقتی در سالن فرهنگی یک راهرو در سالن وجود دارد، تعداد استاندارد صندلی 8 عدد است، اما وقتی سالن دو راهرو دارد، تعداد صندلیها تا 16 عدد افزایش پیدا میکند.
در طراحی سالن های فرهنگی بزرگ که دو راهرو در طرفین و یک راهرو در وسط وجود دارد، تعداد استاندارد صندلی در سالن کنفرانس به 25 عدد میرسد.
نحوه چیدمان صندلی در طراحی سالن های فرهنگی
برای چیدمان صندلی در سالن کنفرانس لازم است به ویژگیهایی نظیر اندازه صندلی و فاصله بین صندلیها توجه شود. اگر ابعاد سالن بزرگ باشد، لازم است از چند ردیف صندلی در سالن استفاده شود و فاصله بین صندلیها هم استاندارد باشد تا افراد بتوانند بهراحتی از بین صندلیها عبور کنند.
همچنین در سالنهایی که از چند ردیف صندلی استفاده میشود باید به ارتفاع بین صندلیها هم توجه کرد تا حاضرین در سالن دید کافی داشته باشند.
فراموش نکنید طراحی سالن های فرهنگی شیبدار هم قاعده خاصی دارد، بهطوری که زاویه دید استاندارد حاضرین در سالن در حالتی که سر و گردن ثابت باشد باید در حدود 30درجه باشد. اگر سر و گردن بهصورت جزئی حرکت کند، زاویه تا حدود 60 درجه افزایش پیدا میکند.
تجهیزات صوتی سالن کنفرانس
استفاده از تجهیزات صوتی مناسب در طراحی سالن های فرهنگی اهمیت ویژهای دارد. چون صدا باید باکیفیت و وضوح بالا شنیده شود. تجهیزات صوتی اصلی که در سالنهای فرهنگی مورد استفاده قرار میگیرند شامل موارد زیر است.
میکروفن
فرستنده منبع تغذیه
گیرنده
پروژکتور
دوربین گردان
آمپلیفایر تنظیم کننده صدا
بلندگوهای دیواری و سقفی
فردی که کارهای نصب تجهیزات صوتی را انجام میدهد باید به نحوه استقرار میکروفنها و زاویه نصب بلندگوها هم توجه کند.
همچنین در سالنهایی نظیر سالن کنفرانس که احتمال رایگیری وجود دارد، لازم است امکان رایگیری از حضار یا شناسایی آنها هم فراهم باشد یا در مواقع لزوم بتوان به ویدئو کنفرانس اتصال پیدا کرد و صدا و تصاویر را به اشتراک گذاشت.
استفاده از دیوارپوش و کفپوش آکوستیک
در سالنهای فرهنگی لازم است از دیوارپوش و کفپوش آکوستیک استفاده شود تا بهصورت مانعی از ورود و خروج صداها جلوگیری کنند. شدت صداها در یک سالن آکوستیک استاندارد باید مساوی باشد و انعکاس آنها طبیعی باشد. به همین دلیل برای طراحی سالن های آکوستیک از راهکارهای مختلفی مانند ایجاد شکستگی در دیوار یا ایجاد شیب در سقف و کف سالن استفاده میشود.
کارکردهای سالنهای فرهنگی درگرو طراحی موفق و رعایت استانداردها است. به همین دلیل سعی کردیم در این مطلب راهنمای مناسبی درباره طراحی سالن های فرهنگی در اختیار شما قرار میدهد. امیدواریم خواندن این راهنما برای شما مفید باشد و بتوانید از اطلاعات آن استفاده کنید.
در صورتی که نیاز به مشاوره تخصصی در زمینه طراحی سالن کنفرانس، آمفیتئاتر یا سالن سینما دارید میتوانید به تخصص و تجربه مهندسین مجرب و باتجربه پارس ویونا اعتماد کنید. از مزایای استفاده از خدمات این مجموعه این است که تعرفههای مناسبی از مشتریان دریافت میکنند و پروژهها را در کوتاهترین زمان به مشتری تحویل میدهند.