اکوستیک ساختمانی
آشنایی با اکوستیک ساختمانی
یکی از چالشهای زندگی آپارتماننشینی شنیدن سر و صداهای واحدهای مجاور است. عایق نبودن دیوارها باعث میشود سر و صدای صحبت کردن و مشاجرات همسایهها یا رفت و آمدها آنها داخل راهپلهها بهطور واضح شنیده شود و آرامش ساکنین را بهم بزند. پس بهتر است ضمن آشنا شدن با مزایای اکوستیک ساختمانی با شیوههای مختلف آن هم آشنا شوید. با ما تا پایان این مطلب همراه باشید.
درب های آکوستیک از نمونه های اکوستیک ساختمان است.
اکوستیک ساختمانی چیست؟
اکوستیک واژهای است که از زبان یونانی گرفته شده و بهمعنای شنیدن صدا است. اکوستیک کردن به فرایندی برای کنترل صدا گفته میشود و در ساختمانهای مختلف قابلیت اجرا دارد.
کاربرد اکوستیک در ساختمانهای اداری و تجاری این است که از مختل شدن تمرکز و ایجاد مانع برای انجام کارها جلوگیری میکند. آلودگی صوتی در ساختمانهای مسکونی هم موجب از دست رفتن آرامش و آسایش ساکنین میشود.
با این حساب ضرورت اکوستیک ساختمان، ایجاد فضایی ساکت و آرام است که فعالیتهای کاری و روزمره زندگی مختل نشود. یکی دیگر از کاربردهای اکوستیک ساختمانی بهبود کیفیت ضبط صدا در استودیوها است.
اکوستیک ساختمانی برای ضبط صدا
با اینکه اغلب اوقات ضبط صدا در استودیو انجام میشود اما با اکوستیک ساختمانی یا یک اتاق میتوان محیطی را ایجاد کرد تا بتوان در آن صدا ضبط کرد. سادهترین راه برای اکوستیک کردن یک اتاق در ساختمان این است که پنلهایی را به تعداد و ابعاد مورد نیاز خریداری کنید و آنها را روی دیوار اتاق نصب کنید.
دقت داشته باشید اکوستیک ساختمانی استودیو حرفهای بهصورتی انجام میشود که تمام دیوارها و سقف پوشانده شوند، درحالیکه برای ضبط صدا در خانه پوشاندن یک سوم دیوارها و گوشههای دیوار کفایت میکند.
مزایای اکوستیک ساختمانی چیست؟
توانایی عایق بودن نسبت به فضای بیرون یکی از مهمترین مزایای اکوستیک ساختمانی است که نباید نسبت به آن بیتوجه باشیم. در واقع با عایق کردن ساختمان همانطور که از ورود صداهای بیرون از ساختمان جلوگیری میکنیم، از انتقال صداهای ساختمان به فضای بیرون هم جلوگیری میکنیم.
راههای اکوستیک ساختمانی چیست؟
ایجاد مانع و محیط ایزوله با استفاده از مصالحی که جاذب امواج صوتی باشند امکانپذیر است. انتخاب بهترین مصالح ساختمانی که بتوانند عایق مناسبی در مقابل صوت باشند هم اهمیت زیادی دارد. برای انتخاب مصالح مناسب و عایق باید ضریب جذب صدا را در نظر داشته باشیم.آکوستیک در معماری شما را با این روش آشنا می کند.
ضریب جذب صدا چیست؟
ضریب جذب صدا ویژگی خاصی از مصالح است که نشان میدهد این ماده چه میزانی از موج صدای منتشرشده را میتواند جذب کند. این ضریب با عددی بین صفر و یک اندازهگیری میشود.
ضریب جذب صفر: وقتی سطحی نتواند هیچ صدایی را جذب کند، ضریب جذب آن صفر است.
ضریب جذب یک: اگر تمام صدای محیط جذب شود میزان ضریب جذب به یک میرسد.
البته باید به این نکته توجه داشته باشید که بزرگ بودن ضریب جذب همیشه به معنای مناسب بودن عایق صوتی برای اکوستیک ساختمان نیست. زیرا مصالح و موادی که برای عایقبندی مورد استفاده قرار میگیرد باید با کاربرد ساختمان متناسب باشد.
استفاده از مصالح مناسب تنها راه اکوستیک ساختمانی نیست. بهتر است موارد زیر هم در عایقکردن ساختمان مورد توجه قرار بگیرند.
اکوستیک ساختمان با کفپوش مناسب
یکی از عواملی که موجب جذب صدا میشود انتخاب کفپوش مناسب برای ساختمان است. انواع کفپوش مانند کاشی فلزی سوراخدار، پد ضد صدا، فرش و موکت میتوانند به اکوستیک فضا کمک کنند. در انتخاب فرش و موکت باید به این نکته توجه داشته باشید که برجستهبودن و الیاف بیشتر موجب جذب صدای بهتر محیط میشود.
نصب پرده
یکی دیگر از راههای اکوستیک کردن ساختمان استفاده از پرده است. پرده از لوازم ضروری دکوراسیون ساختمان است و در عین حال میتواند عایق مناسبی در مقابل آلودگی صوتی باشد.
بهتر است بدانید پردههایی که از جنس ضخیمتری باشند، صدا را بهتر جذب میکنند. بهطور مثال پردههای پشم و مخمل بهخوبی میتوانند از انتقال و انعکاس صدا جلوگیری کنند. اما میتوانیم پردههای پلیاستر را بهصورت اختصاصی برای اکوستیک ساختمان معرفی کنیم.
نصب پنجره دوجداره
همه ما میدانیم امواج صوتی قابلیت عبور از پنجرهها را دارند. به همین دلیل برای اکوستیک ساختمانی لازم است در انتخاب مصالح پنجره دقت کنیم و درزهای آن را به خوبی بپوشانیم. اگر قصد بازسازی ساختمانهای قدیمی را دارید، بهتر است پنجرههای آهنی و آلومینیومی قدیمی را با پنجرههای دوجداره جایگزین کنید.
این کار باعث میشود علاوه بر اینکه عایق مناسبی در برابر صوت ایجاد میکنید، از ورود گرد و غبار یا آب باران و برف هم به محیط جلوگیری کنید.
دیوارپوش عایق صوت
یکی از اقدامات مهم دکوراسیون داخلی ساختمان استفاده از دیوارپوش مناسب است. دیوارپوشهای متنوعی در بازار وجود است، اما اگر قصد شما ایجاد عایق مناسبی در برابر صوت است بهتر است از رنگهای آکوستیکی برای پوشاندن دیوار استفاده کنید.
ویژگی مهم این رنگها این است که ضخیمتر از رنگهای معمولی هستند و میتوانند از انتقال صدا یا انعکاس آن جلوگیری کنند.
درزگیری ساختمان
یکی از سادهترین راهها برای اکوستیک ساختمان درزگیری درب و پنجرهها، اطراف لوله بخاری، اطراف کانال کولر یا منافذ دیگر ساختمان است. این اقدام ساده با استفاده از فوم و چسب یا درزگیرهای دیگر انجام میشود و از انتقال سر و صدا جلوگیری میکند.
نصب دربهای چوبی در ساختمان
همانطور که پنجرهها در انتقال صوت به فضای بیرون نقش دارند، دربهای ساختمان هم میتوانند در این زمینه نقش داشته باشند. بههمین دلیل توصیه میشود برای اکوستیک ساختمانی از دربهای دوجداره یا دربهای جاذب صوت استفاده شود.
شیوه نصب درب هم اهمیت زیادی دارد؛ لازم است هنگام نصب درب دقت داشته باشید که روزنهها یا فضاهای کوچک بین دیوار و درب موجب انتقال صوت میشوند و باید بهخوبی پوشانده شوند.
اکوستیک ساختمان یکی از استانداردهای ضروری برای ساخت و ساز است که از انتقال صدا بین ساختمان و محیط بیرون از آن جلوگیری میکند. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کاربردی و مهمی در مورد مزایای اکوستیک ساختمانی و راههای مختلف آن در اختیار شما قرار دهیم.
پارس ویونا با بهرهگیری از دانش و تخصص مهندسین و کارشناسان در زمینه مشاوره، طراحی و اجرای معماری داخلی، نصب تجهیزات مختلف سالن سینما، آمفیتئاتر و کنفرانس، اکوستیک ساختمان خدمات مطلوبی را با قیمتی مناسب به متقاضیان ارائه میکند.