بازگشت به بلاگ

  • آکوستیک در معماری

آکوستیک در معماری

در محیط اطراف ما صداهای زیادی وجود دارد که گاهی اوقات ورود این صدا در ساختمان، موجب به هم ریختن آسایش و همچنین ترکیب شدن صداها با هم می‌شود. این موضوع در برخی مشاغل و ساختمان‌های خاص اهمیت بیشتری دارد و می‌تواند مشکلاتی جدی در برخی کارها ایجاد کند. اما نقش آکوستیک در معماری چیست و چطور به حذف صداهای اضافی کمک می‌کند؟ در این مقاله می‌توانید با آکوستیک در معماری و همه ویژگی‌ها و مزایای آن آشنا شوید.

برای آشنایی با سقف کاذب آکوستیک به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.

آکوستیک در معماری چیست؟

آکوستیک در معماری یک راهکار ساده برای حذف صداهای اضافی در یک محیط است از انعکاس صدا و در ترکیب شدن صداها با هم جلوگیری می‌کند و کیفیت صدای دریافتی در ساختمان را افزایش می‌دهد. به‌طورکلی گوش ما قادر به شنیدن صداهایی با بسامد بین 20 تا 20 هزار هرتز است. هرچقدر بسامد صدا بیشتر باشد و لرزش بیشتری داشته باشد، صدا زیرتر خواهد بود و بسامد کمتر موجب بم شدن صدا می‌شود. از طرف دیگر هرچقدر دامنه صدا بلندتر باشد، صدا شدیدتر و هرچقدر دامنه صدا کوتاه‌تر باشد، صدای مورد نظر ضعیف‌تر شنیده خواهد شد. برخورد مولکول‌های صدا به یک جسم صاف و صیقلی مثل سرامیک و شیشه موجب پخش شدن فضا در محیط می‌شود و کیفیت صدا را کاهش می‌دهد.

در سالن‌های بزرگ معمولا انعکاس صدا بیشتر است و این موضوع موجب ترکیب شدن صداها و پایین آمدن صدای دریافتی توسط گوش ما می‌شود. حال استفاده از آکوستیک در معماری ساختمان مانع منعکس شدن صدا می‌شود و راحت‌تر صدا را به گوش ما می‌رساند.

معمولا از پدیده آکوستیک در سالن‌های سینما، سالن‌های سخنرانی و جلسات، آمفی‌تئاترها و همچنین استودیوهای ضبط موسیقی استفاده می‌شود. استفاده از آکوستیک در معماری از درهم ریختن صداها جلوگیری می‌کند و پدیده پژواک را تا حد زیادی کنترل می‌کند. از بهترین مثال‌های کاربرد آکوستیک در معماری می‌توان به معماری اتاق موسیقی عمارت عالی قاپو اشاره کرد.


اجرای آکوستیک در معماری

به منظور اجرای آکوستیک در معماری معمولا از روش‌ها و مصالح مختلفی استفاده می‌شود. معمولا نوع انواع جذب‌کننده‌های صدا که تحت عنوان آکوستیک شناخته می‌شوند با در نظر گرفتن نوع کاربرد انتخاب می‌شوند. معمولا استفاده از الیاف متخلخل و پرزدار برای جذب صدا موثرتر است و بهتر از انعکاس امواج صوتی جلوگیری می‌کند.

به‌طورکلی سطح سخت امواج صوتی را بهتر منعکس می‌کنند و موجب منعکس شدن صدا می‌شوند. از همین رو استفاده از موکت نرم و یا سقف‌های آکوستیک می‌تواند به افزایش کیفیت صدا در یک اتاق کمک زیادی کند. در ادامه به برخی از رایج‌ترین مصالح به‌کاررفته در ساخت آکوستیک در معماری اشاره شده است.

استفاده از فوم‌های سوراخ دار در سقف و جداره‌های ساختمان

استفاده از پنل‌های چوبی و فوم در سقف و جداره‌های ساختمان

استفاده از پشم شیشه و فوم


مزایای آکوستیک در معماری

استفاده از آکوستیک در معماری موجب بهبود کیفیت صدا در یک محیط می‌شود و از ایجاد کانال‌های عبور صدا در دیوارها، سقف و محیط یک اتاق جلوگیری می‌کند. درواقع آکوستیک در معماری درست همانند یک عایق صوتی عمل می‌کند و از انتقال صدا به اتاق‌های مجاور و همچنین پخش شدن صدا در یک محیط جلوگیری می‌کند. زمانی که در یک سالن از آکوستیک استفاده می‌شود، لازم نیست سخنران بلند صحبت کند و صدای فیلم در سینما نیز به‌سادگی به گوش مخاطب می‌رسد. در ادامه به مهم‌ترین مزیت‌های آکوستیک در معماری اشاره شدن است.

بهبود کیفیت صدا

جلوگیری از پژواک و انعکاس صدا

بلندتر به نظر رسیدن صدا

هزینه پایین

جلوگیری از خروج صدا به اتاق‌های مجاور

جلوگیری از ورود صدا به داخل اتاق

تنوع پنل‌های آکوستیک در رنگ‌ها و طرح‌های متنوع

امکان نصب آسان


مکان استفاده از آکوستیک در معماری

آکوستیک در معماری یکی از شاخص‌های مهم و اساسی است که به کنترل ورود و خروج صدا از ساختمان و بهبود کیفیت صدا در سالن‌های بزرگ کمک می‌کند. هر چند این موضوع در همه ساختمان‌های مسکونی و اداری حائز اهمیت است، اما به هر حال استفاده از آکوستیک در معماری در برخی مکان‌ها اهمیت بیشتری دارد. در ادامه به برخی از مکان‌هایی که باید آکوستیک در معماری آن‌ها حتما رعایت شود، اشاره شده است.

سالن‌های کنفرانس

سالن‌های آمفی تئاتر

استودیوهای موسیقی

سالن‌های نمایش

سالن‌های جشن و عروسی

سینما

بیمارستان‌ها و کلینیک‌های پزشکی

اتاق‌های بازی

رستوران‌ها

کافی‌شاپ‌ها

مطالعه بیشتر : اکوستیک ساختمانی

طریقه اثرگذاری آکوستیک در معماری

افزایش ضخامت سقف و دیوارها نقش مهمی بر کاهش صداهای اضافی در یک ساختمان دارد. درواقع این امر از ورود و خروج صدای اضافی جلوگیری می‌کند و تا حد زیادی جلوی آلودگی صوتی در یک محیط را می‌گیرد. به علاوه برای بهبود کیفیت صدا در یک اتاق و جلوگیری خروج صدا می‌توان درزهای درب و پنجره را با استفاده از عایق پر نمود.

نصب پنل‌های آکوستیک در معماری ساختمان نیز می‌توانند از طنین صدا در یک ساختمان جلوگیری کند و کیفیت صدا را بهتر کند. درواقع این پنل‌ها صدا را به خود جذب می‌کنند و مانع انعکاس صدا می‌شوند و از این راه از پخش شدن صداهای اضافی و همچنین منعکس شدن صدا جلوگیری می‌کنند.

برای ساخت پنل‌های آکوستیک در معماری معمولا از جنس پشم شیشه، پشم سنگی، فوم های صوتی و یا الیاف چوبی استفاده می‌شود. طبعا هر چقدر ضخامت پنل‌های آکوستیک بیشتر باشد، تراکم بیشتری داشته باشد، بهتر می‌تواند فرآیند جذب صدا را انجام دهد و عایق بهتری خواهد بود. از طرف دیگر جاسازی فضای پر شده از هوا در پشت پنل آکوستیک نیز نقش مهمی برای جذب صدا در آکوستیک دارد.

مطالعه بیشتر: درب های آکوستیک

با توجه به افزایش سر و صدا و آپارتمانی شدن ساختمان‌ها، آکوستیک در معماری امروزی اهمیت زیادی دارد. امروزه در بسیاری از ساختمان‌های اداری، سالن‌های جلسات، سخنرانی و همایش و همچنین اماکن عمومی مثل سالن‌های نمایش و سینما از آکوستیک در معماری استفاده می‌شود. به خاطر داشته باشید که برای نصب پنل‌های آکوستیک در یک اتاق حتما از افراد متخصص کمک بگیرید تا متریال با حداکثر کارایی با بهترین عملکرد در محل مناسب نصب شود.