استودیو
معرفی استودیو
استودیو موسیقی جایی است که در آن میکس، تولید و اجرای موسیقی و آواز استفاده میشود و امکان ضبط صدا با بالاترین کیفیت ممکن را برای یک خواننده یا تنظیمکننده ایجاد میکند. گاهی اوقات استودیوی موسیقی اندازه یک اتاق است و گاهی برای ساخت استودیوی موسیقی از یک ساختمان بزرگ استفاده میشود. در استودیوی ضبط صدا یا ووکال امکان ضبط کردن صدای خوانندگان وجود دارد و در استودیوهای نوازندگی و موسیقی جهت ضبط موسیقی استفاده میشود. در استودیوهای موسیقی یک بخش به عنوان لایو روم وجود دارد و یک بخش نیز به عنوان کنترل روم شناخته میشود. اما استودیوی موسیقی چه ویژگی دارد و در ساخت آن باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ در این مقاله میتوانید با هر آن چیزی که لازم است در مورد استودیو و انواع آن و ساخت استودیو صدا بدانید، آشنا شوید.
اتاقهای استودیو موسیقی
برای ساخت استودیو موسیقی باید یک اتاق با ابعاد مناسب انتخاب شود، سپس بخشهای مختلف استودیو در اتاق مشخص میشود و فضای استودیو به چند بخش مختلف تقسیمبندی خواهد شد. قسمت ضبط صدا، اتاق فرمان و لایو روم مشخص میشود و تجهیزات مورد نیاز برای هر بخش در مکان مورد نظر قرار داده میشود. درواقع اکثر استودیوهای موسیقی شامل 3 یا چند اتاق هستند. در یک اتاق که به عنوان اتاق ضبط استودیو یا لایو روم شناخته میشود، نوازندگان در آن ساز مینوازند و صدای ساز از طریق میکروفونها و کابلها به اتاق کنترل منتقل میشود. اتاق بعدی که معمولاً اندازه کوچکتری دارد، اتاق ایزوله نام دارد. این اتاق مختص نواختن سازهایی شبیه به اتاقهای مخصوص خوانندگان است که در آن پنجرههایی برای ارتباط با اتاق کنترل وجود دارد.
مطالعه بیشتر: وول پنل
استودیو صدا و پنل آکوستیک
یکی از مهمترین و اصلیترین تجهیزاتی که باید برای ساخت استودیوهای موسیقی و صدا استفاده شود، پنلهای آکوستیک است. قبل از هر چیز باید بدانید که ضبط صدا در شرایط نرمال و بدون آکوستیک کردن اتاق امکانپذیر نیست. درواقع در این شرایط ممکن است کیفیت صدای ضبط شده کاهش پیدا کند و صدای ضبط شده کیفیت لازم را نداشته باشد. از همین رو برای بالابردن کیفیت ضبط صدا و جلوگیری از ورود صدای بیرون به داخل ساختمان خروج صدا به ساختمانهای مجاور از پنلهای آکوستیک استفاده میشود. نصب این پنلها در استودیو موجب میشود تا هم کیفیت صدا بهبود پیدا کند و هم صداها کمتر به اتاقها و ساختمانهای مجاور منتقل شود.
تجهیزات استودیوی موسیقی
تجهیزات مورد استفاده در یک استودیوی صدا با توجه به نوع کاربرد آن متفاوت خواهد بود. به علاوه معمولاً در استودیوهای کوچک خانگی از تجهیزات محدودتری نسبت به استودیوهای بزرگ استفاده میشود. در ادامه میتوانید با لیست لوازم و تجهیزات مورد نیاز برای استودیوی صدا آشنا شوید.
کنسول ترکیبی حرفهای
پری امپ یا پیش تقویتکنندههای میکروفن
کامپیوتر و تجهیزات مربوط به آن
میکروفون
پایه میکروفون
کارت صدای حرفهای
پنلهای مخصوص افکت گذاری صدا
تجهیزات مانیتورینگ استودیو
لوازم نورپردازی برای تصویربرداری در استودیو
صندلی و میز استودیو
فضای استودیو و نکات آن
فضای استودیو باید برای ضبط صدا مناسب باشد و کمترین میزان نشتی را داشته باشد. قبل از هر چیز بهتر است ساختمان استودیو را در محلی انتخاب کنید که رفت و آمد و سر و صدای کمتری دارد. زیرا به هر حال کنترل صداهای اضافی در مناطق شلوغ و پر سر و صدا سخت تر است. هر چقدر دیوارهای ساختمان ضخیمتر باشد، میزان نشت صدا کمتر خواهد شد و برای ساخت استودیو مناسبتر است. از طرف دیگر وجود درب و پنجره نیز موجب نشست صدا به بیرون و کاهش کیفیت صدا میشود. بهتر است برای این فضا از پنجرههای دوجداره و یا پرده ضخیم استفاده کنید. عایقکاری مناسب دیوار، سقف و پنجرهها نیز در بهبود کیفیت صدا در استودیو اهمیت زیادی دارد. معمولاً بهتر است برای ساخت استودیو موسیقی یا صدا از دیوارهایی از جنس آجر فشرده و گچ استفاده شود. به علاوه نصب پنلهای آکوستیک نیز برای تقویت صدا و جلوگیری از ورود صداهای اضافی به ساختمان و خروج صدا به بیرون از ساختمان اهمیت زیادی دارد.
در بسیاری از ساختمانها برای عایقسازی اتاق استودیو از دو ردیف دیوار استفاده میکنند و فضای بین دو دیوار را با عایقهای صوتی مثل پشم شیشه، فوم ریباند، فوم پلی استایرین، فوم پلی یورتان پاششی، اسپری فوم پلی یورتان و فوم الاستومری پر میکنند. کلیه مراحل عایق سازی استودیو باید توسط کارشناسانی ماهر و باتجربه انجام شود. شما میتوانید برای ساخت استودیو و فضاسازی مناسب در استودیو خود از شرکت پارس ویونا کم بگیرید.
انواع استودیو صدا
استودیوها انواع مختلفی دارند و برای کاربردهای مختلفی استفاده میشوند. در یک استودیو صدابرداری حرفهای تجهیزات پیشرفتهای از ضبط صدا به صورت حرفهای وجود دارد و شما میتوانید کلیه رکوردها و ضبطهای حرفهای را در این استودیو انجام دهید. در اتاق فرمان یا کنترل روم استودیو فضا کاملاً ایزوله است و فومهای جاذب صدا در آن قرا دارد. استودیو صدا خانگی برای ضبط صدا به صورت شخصی استفاده میشود و معمولاً در آن از تجهیزات ساده یا نیمهحرفهای استفاده میشود. این استودیوها هم برای ضبط صدا و موسیقی مناسب هستند و هم برای ضبط دوبله استفاده میشوند. برخی مواقع استودیوهای خانگی تنها از یک اتاق تشکیل میشوند و مهمترین تجهیزات بهکاررفته در آن نیز یک کامپیوتر، میکروفون و تعداد نرمافزار است. از آنجایی که ضبط صدا در استودیوهای پیشرفته و حرفهای هزینه زیادی دارد، بسیاری افراد ترجیح میدهند آهنگهای خود را در استودیوهای خانگی بسازند و یا با کمی تجهیز کردن استودیوهای خانگی کلیه فرآیندهای حرفهای را نیز در همین استودیو انجام دهند.
مجوز بازگشایی استودیو و فرایند آن
برای بازگشایی استودیو ابتدا باید از مجوزهای لازم را از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کنید. توجه داشته باشید که برای دریافت مجوز استودیو، مکان مورد نظر شما نباید مسکونی باشد. حداقل سن برای دریافت مجوز استودیو 25 سال است و باید دارای مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر مرتبط با موسیقی باشد. یکی دیگر از مراحل دریافت مجوز بازگشایی استودیو معرفی اپراتور فنی به وزارت فرهنگ است. فردی که به عنوان اپراتور معرفی میشود، باید سابقه فعالیت به صورت ثبت شده داشته باشد.
پس از ارائه مدارک باید منتظر تایید کارشناس وزارت ارشاد باشید و سپس با دریافت مجوز فعالیت میتوانید کار خود را در استودیو آغاز کنید. معمولاً پروسه دریافت مجوز حدود 4 تا 5 ماه طول میکشد.
به یاد داشته باشید که برای راهاندازی استودیو باید حداقل 2 نفر باشید که یک نفر به عنوان مسئول امور فنی و یک نفر گرداننده امور استودیو فعالیت کند.
طراحی و اجرای استودیو
راهاندازی استودیو موسیقی برای افرادی که در عرصه فعالیت میکنند، اهمیت زیادی دارد و میتواند به تسریع فرآیند ضبط صدا و موسیقی کمک زیادی کند. این روزها راهاندازی استودیو خانگی هزینه زیادی دربرندارد و از همین رو بسیاری از علاقهمندان به موسیقی و ضبط صدا اقدام به ساخت یک استودیو شخصی میکنند. به خاطر داشته باشید که قبل از راهاندازی استودیو حتما در مورد فرآیند این کار و همچنین تجهیزات مورد نیاز آن اطلاعات کسب کنید و سپس اقدامات لازم را از طریق کارشناسان انجام دهید. شرکت پارس ویونا به شما در طراحی و ساخت استودیوی شخصی و حرفهای کمک میکند تا کلیه فرآیندهای مربوط به استودیو را به صورت حرفهای دنبال کنید.
طراحی و اجرای استودیو و نکات آن
فرآیند طراحی و اجرای استودیو ضبط یا یک اتاق موسیقی شامل چندین چالش است. باید بدانید که چگونه آنها را به درستی طراحی کنید. نوازندگان باید بدانند که راه اندازی یک استودیوی ضبط کار آسانی نیست. آنها باید بیشتر روی چیزهای مهمی تمرکز کنند که میتواند به طور قابل توجهی به اهدافشان کمک کند. یک اتاق خوب طراحی شده به نوازندگان اجازه میدهد تا محیط بهتری را برای ضبط موسیقی ایجاد کنند. با بهرهگیری از مشاوره و اجرای طراحی آکوستیک استودیو صدابرداری میتوانید از طریق خلاقانه راههایی را برای تمرکز بیشتر روی اهداف از طریق طراحی خاص فراهم کنید. در این مطلب پارس ویونا برخی تجربیات خود را در زمینهی طراحی و اجرای استودیو با شما به اشتراک میگذارد.
اصول طراحی و اجرای استودیو ضبط
در ادامه به معرفی و بررسی اصول طراحی و اجرای استودیو ضبط صدا میپردازیم . باما همراه باشید.
ابعاد اتاق در طراحی و اجرای استودیو
طول، عرض و ارتفاع. اگر میخواهید مشکلات اتاق را به حداقل برسانید در واقع مسائل زیادی وجود دارد که باید به آنها رسیدگی کنید، اما همه این ابعاد نقش بسیار مهمی در آنها ایفا میکنند. انتخاب ابعاد مناسب برای اتاق از طریق مشاوره و اجرای طراحی آکوستیک استودیو صدابرداری بسیار مهم است. تعادل صحیح نسبتها به کاهش مشکلات فرکانس پایین در اتاق شما کمک میکند. با اجرای نسبتهای مناسب مسائل کمتر ایجاد شده و منجر به هزینههای مواد و نیروی کار کمتر میشود.
مدیریت فرکانس پایین در طراحی و اجرای استودیو
این موضوع به شدت با ابعاد اتاق ارتباط دارد. مسائل فرکانس پایین چیزی است که همه اتاقهای کوچک باید با آن دست و پنجه نرم میکنند و شما باید به درستی با آنها برخورد کنید زیرا اگر این کار را نکنید، برای کل پروژه در حول این موضوع اضافه کاری خواهید داشت. مشکلات فرکانس پایین میتواند شانس انرژی فرکانس متوسط و بالا را کاهش دهد. هنگامی که در حال کار روی طراحی و اجرای استودیو هستید، باید مدیریت فرکانس پایین را در اولویت قرار دهید. با مشاوره و اجرای طراحی آکوستیک استودیو صدابرداری فشار مدیریت فرکانس پایین را برای خود کاهش دهید.
بازتابها در مقابل انرژی مستقیم در طراحی و اجرای استودیو
انرژی خط مستقیم از بلندگوهای شما در مقابل انرژی بازتابی از اتاق همان انرژی مستقیم مورد نظر است. انرژی خط مستقیم از بلندگوها به گوش کمترین میزان امواج اتاق (بازتاب) را دارد. شما باید بین انرژی خط مستقیم و بازتاب اتاق تعادل برقرار کنید. هدف آکوستیک دستیابی به وضوحی است که از گوش دادن به میدان نزدیک دریافت میکنید و آن وضوح را در یک مرحله صوتی گستردهتر گسترش دهید. با مشاوره و اجرای طراحی آکوستیک استودیو صدابرداری میتوانید از بازتابهای مناسب در مقابل انرژی مستقیم اطمینان پیدا کنید.
پاسخ فرکانس اتاق در طراحی و اجرای استودیو
تصویر زیر نشان میدهد اتاق چگونه انرژی را در تمام فرکانسها مدیریت میکند. منحنی پاسخ فرکانسی به ما نشان میدهد که مشکلات ما کجا هستند و چقدر بزرگ هستند. یک منحنی پاسخ همچنین به ما کمک میکند تا تعیین کنیم کدام سطح باعث ایجاد مشکلات شده است. در مشاوره و اجرای طراحی آکوستیک استودیو صدابرداری ما محوری داریم که دو موضوع دیواری است، مماس که چهار دیواری است و در نهایت مایل است که هر شش سطح داخل اتاق ما را میپوشاند. مسائل مدال محوری بین دو دیوار موازی بزرگترین مشکل در مدیریت فرکانس پایین است.
اندازه مانیتور در مقابل اتاق در طراحی و اجرای استودیو
در طراحی و اجرای استودیو بلندگوهای بزرگ در اتاق های کوچک مناسب نیستند. انرژی زیاد در یک اتاق کوچک با ابعاد اتاق ضعیف باعث مشکلات زیادی در پاسخ فرکانسی ما میشود. بلندگوهای بزرگتر با قرار دادن انرژی بیش از حد در اتاق، مسائل مربوط به فرکانس پایین را تشدید میکنند. در نتیجهی مشاوره و اجرای طراحی آکوستیک استودیو صدابرداری میتوانید با انتخاب مانیتور مناسب هزینههای خود را مدیریت کنید.
نکات کلیدی برای طراحی و دکوراسیون استودیو
استودیو که در فارسی به آن هنرگاه نیز میگویند مکانی مجهز به تجهیزات ضروری برای ساخت یک اثر هنری است. تجهیزات، طراحی و دکوراسیون استودیو بر اساس کاربری و فعالیتی که دارد، بسیار متفاوت است.
بهعنوان مثال استودیو ضبط موسیقی برای تولید آلبومهای موسیقایی یا برنامههای رادیویی باید مجهز به بلندگو (مانیتورینگ)، میکروفون، آکوستیک، میز و صندلی استاندارد و... باشد. بنابراین بسیار ضروری است که طراحی و دکوراسیون استودیو دقیق و زیر نظر متخصص این حوزه انجام شود.
برند پارس ویونا با 15 سال سابقه یکی از مجریان طراحی، مشاوره، اجرای دکوراسیون و تجهیزات سیستمهای مختلف استودیو است که با بهرهمندی از مشاورین حرفهای و زبده در زمینه طراحی و دکوراسیون استودیو کارنامهای درخشان دارد.
پس اگر قصد راهاندازی استودیوهای هنری، آمفی تئاتر، سالن کنفرانس و... را دارید، میتوانید صفر تا صد کارهایتان را به این مجموعه بسپارید؛ اما قبل از شروع مشاوره و راهاندازی یک استودیو موفق زیرنظر متخصصین پارس ویونا بیایید با انواع استودیو آشنا شویم و در مورد نکات مهم و کاربردی در زمینهی طراحی و دکوراسیون استودیو بیشتر بدانیم.
طراحی و دکوراسیون استودیو موسیقی و نکات آن
برای راهاندازی یک استودیو موسیقی قوی علاوه بر اینکه باید تجهیزات استاندارد و با کیفیت خریداری کنید، بسیار مهم است که نکات کلیدی در طراحی و دکوراسیون استودیو را نیز رعایت کنید. از مهمترین نکات در طراحی استودیو ضبط صدا میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
آکوستیک
یکی از اولین نکات در طراحی و دکوراسیون استودیو رعایت آکوستیک است تا از هرگونه صدای اضافی در محیط در هنگام ضبط صدا جلوگیری شود.
ابعاد استودیو
ابعاد استودیو باید اندازهای باشد که دسترسی به کلیه تجهیزات و فضاها راحت باشد و افراد به آسانی رفتوآمد کنند.
ابعاد اتاق کنترل
طراحی و دکوراسیون اتاق کنترل باید بهگونهای باشد که مدیر بتواند تمام فضای استودیو را کنترل کند.
رنگ استودیو
پس از آکوستیک کردن، رنگ فضا، مبلمان، تجهیزات در طراحی و دکوراسیون استودیو اهمیت دارد. اگرچه رنگهای شاد میتوانند محرک خوبی برای انگیزه کاری باشند اما استفاده زیاد از رنگهای قرمز، نارنجی و... میتواند فضا را با استرس همراه سازد. بهتر است برای طراحی استودیو رنگهای خنثی مانند طوسی، سفید و... را با رنگهای انرژیبخش ترکیب کنید.
نورپردازی
روشنایی و نورپردازی از نکات دیگری است که باید در طراحی و دکوراسیون استودیو استانداردهای آن را رعایت کنید. بهدلیل اینکه برخی از پروژهها به شدت زمانبر هستند باید نورپردازی نه خیلی روشن و پرنور و نه خیلی تیره و تاریک باشد.
مبلمان، صندلی و میز
همانقدر که آکوستیک کردن و عایق درب در طراحی و دکوراسیون استودیو اهمیت دارد، انتخاب مبلمان، صندلی و میز استاندارد نیز در کارآییتان به شدت تاثیرگذار است. در واقع به عنوان فردی که ساعتها در استودیو نشستهاید و مشغول فعالیت هستید، بسیار مهم است که فرم اندامهایتان در حالت استاندارد و راحتی باشند. علاوه بر کیفیت مبلمان باید به رنگ آن هم دقت کنید تا باعث شلوغی در فضای استودیو نشود.
طراحی و دکوراسیون استودیو با برند پارس ویونا
طراحی و دکوراسیون استودیو بهویژه استودیو ضبط صدا بسیار زمانبر و سخت است. این پروسه علاوه بر اینکه به تحقیق و مطالعه زیادی نیاز دارد، خرید هر یک از تجهیزات، رفتن از مغازه به مغازهای دیگر، قیمت گرفتن، جمعآوری نرمافزارها و ساختن فضای استاندارد نیز طاقتفرسا خواهد بود. بنابراین گرفتن مشاوره در زمینهی راه اندازی استودیو نه تنها باعث میشود تا در زمان و هزینهها صرفهجویی شود بلکه این اطمینان را خواهید داشت که استودیو شما با کلیه اصول طراحی و دکوراسیون راهاندازی خواهد شد. این در حالی است که ما در این مطلب تنها به تجهیزات، طراحی و دکوراسیون استودیو ضبط صدا پرداختهایم و ممکن است با استودیویی که شما مدنظرتان است، بسیار تفاوت داشته باشد. بنابراین بهترین قدم این است که برای شروع از مشاورین با تجربه و حرفهای پارس ویونا کمک بگیرید و مطمئن باشید که آیندهای روشن در انتظار استودیو استاندارد تان خواهد بود.
مطالعه بیشتر: پنل آکوستیک سینما