معرفی استودیو
استودیو موسیقی جایی است که در آن میکس، تولید و اجرای موسیقی و آواز استفاده میشود و امکان ضبط صدا با بالاترین کیفیت ممکن را برای یک خواننده یا تنظیمکننده ایجاد میکند. گاهی اوقات استودیوی موسیقی اندازه یک اتاق است و گاهی برای ساخت استودیوی موسیقی از یک ساختمان بزرگ استفاده میشود. در استودیوی ضبط صدا یا ووکال امکان ضبط کردن صدای خوانندگان وجود دارد و در استودیوهای نوازندگی و موسیقی جهت ضبط موسیقی استفاده میشود. در استودیوهای موسیقی یک بخش به عنوان لایو روم وجود دارد و یک بخش نیز به عنوان کنترل روم شناخته میشود. اما استودیوی موسیقی چه ویژگی دارد و در ساخت آن باید به چه نکاتی توجه کنیم؟ در این مقاله میتوانید با هر آن چیزی که لازم است در مورد استودیو و انواع آن بدانید، آشنا شوید.
اتاقهای استودیو موسیقی
برای ساخت استودیو موسیقی باید یک اتاق با ابعاد مناسب انتخاب شود، سپس بخشهای مختلف استودیو در اتاق مشخص میشود و فضای استودیو به چند بخش مختلف تقسیمبندی خواهد شد. قسمت ضبط صدا، اتاق فرمان و لایو روم مشخص میشود و تجهیزات مورد نیاز برای هر بخش در مکان مورد نظر قرار داده میشود. درواقع اکثر استودیوهای موسیقی شامل 3 یا چند اتاق هستند. در یک اتاق که به عنوان اتاق ضبط استودیو یا لایو روم شناخته میشود، نوازندگان در آن ساز مینوازند و صدای ساز از طریق میکروفونها و کابلها به اتاق کنترل منتقل میشود. اتاق بعدی که معمولاً اندازه کوچکتری دارد، اتاق ایزوله نام دارد. این اتاق مختص نواختن سازهایی شبیه به اتاقهای مخصوص خوانندگان است که در آن پنجرههایی برای ارتباط با اتاق کنترل وجود دارد.
اتاق کنترل نیز اتاقی است که در آن مهندسان صدا و تهیهکنندگان ضبط صداها را از طریق یک کنسول میکسر مخلوط میکنند. فرآیند شنیدن و مدیریت صدا از طریق بلندگوها به عنوان مانیتورینگ شناخته میشود. اتاق دیگری که در برخی استودیوها لازم است، اتاق ماشین نام دارد. در این اتاق تجهیزات پرسروصدایی مثل قفسههای رایانه با فنهای خنککننده و تقویتکننده وجود دارد. درواقع به منظور جلوگیری از تداخل صدای در زمان ضبط تجهیزات پر سروصدا را در اتاقی جداگانه نگهداری میکنند.
باید بدانید که حداقل فضای مورد نیاز برای راهاندازی یک استودیوی موسیقی حداقل 40 متر است که حدود 15 متر آن به فضای قرارگیری خواننده و سازهای مختلف تعلق دارد و 25 متر آن نیز به عنوان اتاق فرمان در نظر گرفته میشود. شرکت پارس ویونا به شما در طراحی اصولی و مناسب استودیوهای خانگی و پیشرفته کمک میکند و تا اتمام پروژه از طراحی تا ساخت با شما همراه است.
استودیو صدا و پنل آکوستیک
یکی از مهمترین و اصلیترین تجهیزاتی که باید برای ساخت استودیوهای موسیقی و صدا استفاده شود، پنلهای آکوستیک است. قبل از هر چیز باید بدانید که ضبط صدا در شرایط نرمال و بدون آکوستیک کردن اتاق امکانپذیر نیست. درواقع در این شرایط ممکن است کیفیت صدای ضبط شده کاهش پیدا کند و صدای ضبط شده کیفیت لازم را نداشته باشد. از همین رو برای بالابردن کیفیت ضبط صدا و جلوگیری از ورود صدای بیرون به داخل ساختمان خروج صدا به ساختمانهای مجاور از پنلهای آکوستیک استفاده میشود. نصب این پنلها در استودیو موجب میشود تا هم کیفیت صدا بهبود پیدا کند و هم صداها کمتر به اتاقها و ساختمانهای مجاور منتقل شود.
تجهیزات استودیوی موسیقی
تجهیزات مورد استفاده در یک استودیوی صدا با توجه به نوع کاربرد آن متفاوت خواهد بود. به علاوه معمولاً در استودیوهای کوچک خانگی از تجهیزات محدودتری نسبت به استودیوهای بزرگ استفاده میشود. در ادامه میتوانید با لیست لوازم و تجهیزات مورد نیاز برای استودیوی صدا آشنا شوید.
کنسول ترکیبی حرفهای
پری امپ یا پیش تقویتکنندههای میکروفن
کامپیوتر و تجهیزات مربوط به آن
میکروفون
پایه میکروفون
کارت صدای حرفهای
پنلهای مخصوص افکت گذاری صدا
تجهیزات مانیتورینگ استودیو
لوازم نورپردازی برای تصویربرداری در استودیو
صندلی و میز استودیو
فضای استودیو و نکات آن
فضای استودیو باید برای ضبط صدا مناسب باشد و کمترین میزان نشتی را داشته باشد. قبل از هر چیز بهتر است ساختمان استودیو را در محلی انتخاب کنید که رفت و آمد و سر و صدای کمتری دارد. زیرا به هر حال کنترل صداهای اضافی در مناطق شلوغ و پر سر و صدا سخت تر است. هر چقدر دیوارهای ساختمان ضخیمتر باشد، میزان نشت صدا کمتر خواهد شد و برای ساخت استودیو مناسبتر است. از طرف دیگر وجود درب و پنجره نیز موجب نشست صدا به بیرون و کاهش کیفیت صدا میشود. بهتر است برای این فضا از پنجرههای دوجداره و یا پرده ضخیم استفاده کنید. عایقکاری مناسب دیوار، سقف و پنجرهها نیز در بهبود کیفیت صدا در استودیو اهمیت زیادی دارد. معمولاً بهتر است برای ساخت استودیو موسیقی یا صدا از دیوارهایی از جنس آجر فشرده و گچ استفاده شود. به علاوه نصب پنلهای آکوستیک نیز برای تقویت صدا و جلوگیری از ورود صداهای اضافی به ساختمان و خروج صدا به بیرون از ساختمان اهمیت زیادی دارد.
در بسیاری از ساختمانها برای عایقسازی اتاق استودیو از دو ردیف دیوار استفاده میکنند و فضای بین دو دیوار را با عایقهای صوتی مثل پشم شیشه، فوم ریباند، فوم پلی استایرین، فوم پلی یورتان پاششی، اسپری فوم پلی یورتان و فوم الاستومری پر میکنند. کلیه مراحل عایق سازی استودیو باید توسط کارشناسانی ماهر و باتجربه انجام شود. شما میتوانید برای ساخت استودیو و فضاسازی مناسب در استودیو خود از شرکت پارس ویونا کم بگیرید.
انواع استودیو صدا
استودیوها انواع مختلفی دارند و برای کاربردهای مختلفی استفاده میشوند. در یک استودیو صدابرداری حرفهای تجهیزات پیشرفتهای از ضبط صدا به صورت حرفهای وجود دارد و شما میتوانید کلیه رکوردها و ضبطهای حرفهای را در این استودیو انجام دهید. در اتاق فرمان یا کنترل روم استودیو فضا کاملاً ایزوله است و فومهای جاذب صدا در آن قرا دارد. استودیو صدا خانگی برای ضبط صدا به صورت شخصی استفاده میشود و معمولاً در آن از تجهیزات ساده یا نیمهحرفهای استفاده میشود. این استودیوها هم برای ضبط صدا و موسیقی مناسب هستند و هم برای ضبط دوبله استفاده میشوند. برخی مواقع استودیوهای خانگی تنها از یک اتاق تشکیل میشوند و مهمترین تجهیزات بهکاررفته در آن نیز یک کامپیوتر، میکروفون و تعداد نرمافزار است. از آنجایی که ضبط صدا در استودیوهای پیشرفته و حرفهای هزینه زیادی دارد، بسیاری افراد ترجیح میدهند آهنگهای خود را در استودیوهای خانگی بسازند و یا با کمی تجهیز کردن استودیوهای خانگی کلیه فرآیندهای حرفهای را نیز در همین استودیو انجام دهند.
نوع دیگری از انواع استودیو، استودیو موسیقی است که بیشتر برای ساخت و ضبط موسیقی استفاده میشوند. فاکتور مهمی که در این استودیوها اهمیت دارد، آکوستیک بودن اتاق و کیفیت بالای ضبط صدا است. برای ساخت استودیو موسیقی به فضایی بین 40 تا 60 مترمربع نیاز است و لازم است اتاق عایقبندی مناسبی داشته باشد. در برخی مواقع نیز این استودیوها به صورت چند بخشی ساخته میشوند و ابعاد متفاوتی دارند.
استودیو دوبله فیلم نوع دیگری از استودیوها است که معمولاً نسبت به استودیوهای موسیقی سادهتر است و در آن از نوعی تکنولوژی به نام تاک بک استفاده میشود. در این استودیوها صفحه میز گویندگی را زاویه 15 درجه و شیبدار ساخته میشود و یک مانیتور برای مشاهده فیلم در اتاق ضبط صدا و روبروی گوینده قرار میگیرد. سپس گوینده روبروی مانیتور میایستند و شروع به ضبط صدا میکند.
مجوز بازگشایی استودیو و فرایند آن
برای بازگشایی استودیو ابتدا باید از مجوزهای لازم را از طریق وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دریافت کنید. توجه داشته باشید که برای دریافت مجوز استودیو، مکان مورد نظر شما نباید مسکونی باشد. حداقل سن برای دریافت مجوز استودیو 25 سال است و باید دارای مدرک تحصیلی لیسانس و بالاتر مرتبط با موسیقی باشد. یکی دیگر از مراحل دریافت مجوز بازگشایی استودیو معرفی اپراتور فنی به وزارت فرهنگ است. فردی که به عنوان اپراتور معرفی میشود، باید سابقه فعالیت به صورت ثبت شده داشته باشد.
پس از ارائه مدارک باید منتظر تایید کارشناس وزارت ارشاد باشید و سپس با دریافت مجوز فعالیت میتوانید کار خود را در استودیو آغاز کنید. معمولاً پروسه دریافت مجوز حدود 4 تا 5 ماه طول میکشد.
به یاد داشته باشید که برای راهاندازی استودیو باید حداقل 2 نفر باشید که یک نفر به عنوان مسئول امور فنی و یک نفر گرداننده امور استودیو فعالیت کند.
راهاندازی استودیو موسیقی برای افرادی که در عرصه فعالیت میکنند، اهمیت زیادی دارد و میتواند به تسریع فرآیند ضبط صدا و موسیقی کمک زیادی کند. این روزها راهاندازی استودیو خانگی هزینه زیادی دربرندارد و از همین رو بسیاری از علاقهمندان به موسیقی و ضبط صدا اقدام به ساخت یک استودیو شخصی میکنند. به خاطر داشته باشید که قبل از راهاندازی استودیو حتما در مورد فرآیند این کار و همچنین تجهیزات مورد نیاز آن اطلاعات کسب کنید و سپس اقدامات لازم را از طریق کارشناسان انجام دهید. شرکت پارس ویونا به شما در طراحی و ساخت استودیوی شخصی و حرفهای کمک میکند تا کلیه فرآیندهای مربوط به استودیو را به صورت حرفهای دنبال کنید.