طراحی سالن موسیقی
طراحی سالن موسیقی
سالن موسیقی، مکانی برای آموزش موسیقی و یا برگزاری کنسرتهای مختلف است. طراحی سالن موسیقی و کنسرت، باید به گونهای انجام شود که هم باعث جذب افراد مختلف گردد و هم بتواند نیازهای یک سالن کنسرت را برطرف کند. در حال حاضر، استانداردهای مشخصی برای طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی وجود دارند که میتوانند با توجه به آن، اقدام به اجرای سالن کنسرت موسیقی کرد.
با توجه به اهمیت طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی و کنسرت، در ادامه این مقاله قصد داریم در مورد مراحل انجام طراحی سالن کنسرت و موسیقی، هزینههای مربوط به آن و جزئیات مختلف طراحی سالن کنسرت صحبت کنیم.
طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی
سالن موسیقی، مکانی آمیخته از هنر و آرامش است که هر روز افراد زیادی برای نواختن سازهای مختلف به آن مراجعه میکنند. فرقی نمیکند که سالن موسیقی محلی برای آموزش است یا قرار است برای برگزاری مراسمیمختلف مانند کنسرتهای موسیقی مورد استفاده قرار گیرد. آن چیزی که در مورد سالن موسیقی و کنسرت حائز اهمیت است، طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی است.
در سالهای اخیر، سبکهای جدیدی برای طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی روی کار آمدهاند که هر کدام از جنبه های خاصی، زیبایی یک سالن موسیقی را چندین برابر میکنند. انتخاب بهترین متریال و همخوانی رنگهای متریال و تجهیزات به کار رفته در سالن موسیقی، میتواند زیبایی سالنهای موسیقی را چندین برابر کند.
اهمیت طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی آنقدر زیاد است که نمیتوان از آن چشمپوشی کرد. بنابراین، لازم است که قبل از پیادهسازی یک سالن موسیقی، با یک نقشه عالی مراحل طراحی سالن موسیقی و کنسرت انجام شود. در این زمان نه تنها میتوان شاهد بهبود وضعیت سالنهای موسیقی و تعداد مراجعین آن بود، بلکه میتوان این مکان را به منبعی برای آموزش هنر و رسیدن به آرامش تبدیل کرد.
طراحی سالن موسیقی و نکات آن
سالن موسیقی میتواند با روشهای مختلفی مورد استفاده قرار گیرد. برخی از سالنهای موسیقی به عنوان یک مکان برای آموزش موسیقی هستند و گاهی اوقات نیز میتوانند برای اجرا و یا تمرین آهنگ و موسیقیهای مختلف مورد استفاده قرار گیرند. در اکثر موارد، سالن موسیقی میتواند مکانی برای ایجاد حس آرامش و دوری از تنشهای روحی باشد. به همین خاطر، طراحی سالن موسیقی میتواند برای تمامیسالنهای موسیقی، به یک الزام تبدیل شود.
برای طراحی سالن موسیقی، ابتدا میبایست مساحت سالن و کارایی آن مد نظر قرار گیرد. بدیهی است که اگر سالن موسیقی برای آموزش مورد استفاده قرار گیرد، نیاز به دکوراسیون متفاوتتری نسبت به یک سالن موسیقی برای برگزاری جشن و مراسمیمختلف دارد.
بنابراین، ابتدا لازم است که کاربرد و هدف اصلی برای طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی تعیین شود. پس از آن میتوان با در نظر گرفتن تجهیزات مورد نیاز، از فضای داخل سالن موسیقی بیشترین بهرهبرداری را نمود تا این سالن مکانی برای برگزاری جشن، مراسم و یا حتی آموزش باشند.
برای آشنایی با طراحی و اجرای سالن تئاتر به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.
طراحی سالن کنسرت
طراحی سالن کنسرت باید بر اساس قوانین و ضوابط مشخصی انجام شود. تمامیسالنهای کنسرت مکانی برای برگزاری مراسمیمختلف هستند. به همین خاطر، سبک دکوراسیون داخلی سالن کنسرت برای جذب بیشتر مراجعین بسیار حائز اهمیت است. در واقع، طراحی سالن کنسرت میتواند روشی برای نشان دادن احترام به مراجعهکنندگان باشد.
برای طراحی سالن کنسرت نیاز به یک سری تجهیزات اضافهتر از سالنهای موسیقی است. قطعا میبایست از صندلیهای مناسب برای این سالن استفاده کرد تا مردم و بازدیدکنندگان بتوانند در جای مناسب بنشینند. معمولا صندلیهای سالن کنسرت با رنگهای تیره انتخاب میشوند تا نیازی به تمیز کردن مداوم آن نباشد. انتخاب صندلیهای تاشو برای سالن کنسرت، مزایای بسیار زیادی دارد. به خصوص اگر نیاز به اجرای سالن کنسرت در یک مکان کوچک و با تعداد صندلی بالا باشد. تمامیصندلی باید مقاوم و دارای متریالهای با کیفیتی باشند.
رنگ دیوارهای سالن کنسرت باید با رنگ صندلی همخوانی داشته باشد. معمولا برای ایجاد وجه تمایز در میان سیستمینوری استفاده شده در طراحی سالن کنسرت، دیوارها و زمینهای سالن کنسرت با رنگ تیره طراحی میشوند. به کار بردن سیستمی نورپردازی مناسب برای روشن کردن سن بسیار حائز اهمیت است.
آکوستیک در سالن کنسرت
سالن کنسرت مکانی برای برگزاری کنسرتها و جشنوارههای موسیقی است. اما برگزاری کنسرت تنها کارکرد یک سالن موسیقی نیست. این سالنها آینۀ تمامنمای هنر و فرهنگ مردم یک کشور هستند. سالنهای برگزاری موسیقی، در کشورهای مختلف دنیا، جزو ارزشمندترین سازههای هر کشور به شمار میروند.
سران کشورها در ساخت سالنهای موسیقی، از ماهرترین طراحان و معماران ساختمان بهره میبرند. هدف آنها ساخت سازههایی است که بالاترین استانداردهای برگزاری کنسرت را داشته باشد. زیبایی، نوآورانه و هنرمندانه بودن ساخت این سالنها هدف دیگر آنها است تا نام کشورشان در تاریخ موسیقی دنیا به زیبایی بدرخشد.
با پارس ویونا در نگاهی به ویژگیهای مهم سالنهای کنسرت همراه باشید.طراحی آکوستیکی سالن موسیقی نیاز به اجرا توسط متخصصین را دارد.
ویژگیهای یک سالن موسیقی
سالنی مناسب برگزاری کنسرت و موسیقی است که دارای ویژگیهای گوناگونی باشد. این ویژگیها شامل طراحی مناسب سالنهای کنسرت تا موارد مربوط به آکوستیک سالن و طراحی صحنه آن است. در بیان ویژگیهای یک سالن کنسرت، یک نکته را باید به خاطر داشته باشید. طراحی، ساخت و فضاسازی سالن برگزاری کنسرت و موسیقی باید بهوسیله کارشناسان معمار سالنهای موسیقی انجام شود.
سالنهای چندمنظوره محل مناسبی برای برگزاری موسیقی نیستند. نکته جالب این است که در ساخت حرفهایترین و پیشرفتهترین سالنهای موسیقی دنیا، حتی برگزاری نوع موسیقی هم مورد توجه قرار میگیرد. یعنی در کشورهای مهد موسیقی، برخی انواع سالن موسیقی بهصورت اختصاصی برای برگزاری تنها یک نوع موسیقی ساخته میشوند. البته بسیاری از سالنها نیز با در نظر گرفتن اصول کلی آکوستیک و تطابقپذیری، بهگونهای ساخته میشوند که برای برگزاری انواع کنسرتهای موسیقی مناسب باشند.
یکی از مهمترین اصول ساخت سالنهای موسیقی و کنسرت، آکوستیکسازی آن است. طراحی صحنه یک سالن برگزاری موسیقی نیز از نظر معماری دارای اهمیت بسیاری است که در ادامه مطلب، به آنها پرداخته میشود.
هدف آکوستیکسازی در طراحی سالن کنسرت
آکوستیک ساختن سالنهای کنسرت با چند هدف صورت میگیرد:
* طنین صدای موسیقی در سالن، مناسب و هماهنگ باشد. بهعبارتی، آوای موسیقی نباید آزاردهنده و ناکوک باشد.
* هدف دیگر آکوستیکسازی یک سالن موسیقی، پژواک پیدا نکردن صداها است.
* با آکوستیک ساختن سالن، صدای موسیقی بهدرستی بهسوی تماشاگران حاضر در سالن بازتاب پیدا میکند. در این بازتاب، شدت، جهت و همپوشانی امواج صدا مورد توجه قرار میگیرد.
* زمان رسیدن صدا به همه بخشهای سالن باید یکسان باشد و هیچ قسمتی از سالن صدا را با تاخیر دریافت نکند. در واقع، همه تماشاگران در همه بخشهای سالن کنسرت، باید حس یکسانی از آنچه بر روی صحنه میگذرد، داشته باشند.
* تقویت صدا یکی دیگر از اهداف آکوستیکسازی هر سالن برگزاری کنسرت است.
* در یک سالن آکوستیک، نویزها و صداهای مزاحم باید جذب شوند و امکان پخش نداشته باشند.
طراحی آکوستیک سالن موسیقی
یکی از مهمترین بخشها در معماری و دکوراسیون یک سالن موسیقی، آکوستیک ساختن دیوارها، سقف و زمین آن در زمان ساخت است. البته روند آکوستیکسازی تنها با ساخت آکوستیک سازه پایان نمییابد. مرحله دیگر آکوستیکسازی سالنهای کنسرت پس از ساخت سالن آغاز میشود. بهرهگیری از مواد آکوستیک در دکوراسیون دیوارها، سقف، کف و حتی مبلمان یک سالن کنسرت کاملکننده آکوستیکسازی سالن است.
طراحی صحنه در یک سالن کنسرت
صحنه یا سن در سالن موسیقی محل اجرای برنامهها، و حضور نوازندگان و خوانندگان است. صحنه در سالنهای بزرگ موسیقی دنیا، گنجایش بیش از صد نفر را دارد. انتخاب اندازه صحنه تابع محاسبات دقیق و مهندسی در ساخت سالنهای کنسرت است. همچنین در ساخت و دکوراسیون کف، دیوارها و سقف سن باید نکتههای آکوستیکی زیادی رعایت شود.
نورپردازی سن نیز یکی از مهمترین موارد در طراحی صحنه سالن کنسرت است. نورپردازی حرفهای صحنه در سالنهای کنسرت، بخشهای مختلف صحنه را روشن میکند. به این ترتیب هیچ نقطه کوری در این نورپردازی وجود ندارد. البته نورپردازی صحنه به شکلی است که در زمان مناسب میتوان آن را کم و زیاد کرد و بخشهای دلخواه را روشن، و بخشهای دیگر را تاریک ساخت.
در طراحی و ساخت کف صحنه نیز باید نکتههای مهمی رعایت شود. آکوستیک بودن، بازتاب ندادن نور، امکان پیچ کردن میز نت و نصب پیانو از نمونه نکاتی است که در طراحی صحنه یک سالن موسیقی باید مورد توجه قرار گیرد. انواع مختلفی از صحنه را میتوان در سالنهای موسیقی طراحی کرد.
طراحی سالن کنسرت موسیقی
طراحی سالن کنسرت موسیقی باید به صورت تخصصی و بر اساس استانداردهای خاصی انجام شود. آکوستیک بودن سالن موسیقی و کنسرت و کاهش صداهای عبوری از داخل سالن به خارج از سالن، از جمله ویژگیهای مهم سالن کنسرت موسیقی است؛ اما فارغ از این موضوعات، تمامیسالنهای کنسرت موسیقی باید طی مراحل خاصی طراحی شوند تا در نهایت نتیجه بدست آمده، همان چیزی باشد که مد نظر فرد کارفرما بوده است. به همین خاطر، طراحی سالن کنسرت موسیقی باید مرحله به مرحله و به صورت تخصصی انجام شود. برای اینکه درک بهتری از مراحل طراحی سالن کنسرت موسیقی داشته باشید، در ادامه به تک تک این مراحل اشاره میکنیم.
تعیین ابعاد فضا در سالن کنسرت موسیقی
در اولین گام برای طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی، لازم است که ابعاد فضا جهت طراحی مشخص شود. اینکه نوع فضا به چه شکل است و تا چهاندازه میتوان از فضای موجود برای طراحی سالن کنسرت موسیقی استفاده کرد، بسیار حائز اهمیت است. همه این موارد با یک بازدید از سالن کنسرت موسیقی قابل تشخیص و برنامهریزی خواهند بود.
تعیین بودجه برای تجهیز سالن کنسرت موسیقی و طراحی آن
پس از اینکه ابعاد فضای سالن کنسرت موسیقی تعیین شد، نوبت به آن میرسد که بودجه مورد نیاز برای تجهیز سالن کنسرت موسیقی تعیین شود. چرا که هر یک از سالنهای کنسرت موسیقی میتوانند با تجهیزات مختلفی طراحی شوند؛ اما گاهی با توجه به محدود بودن بودجه کارفرما، استفاده از تجهیزات گرانقیمت به صلاح نیست. بنابراین، لازم است که قبل از طراحی نقشه دکوراسیون سالن موسیقی، ابتدا بودجه موجود تعیین گردد.
طراحی نقشه برای طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی
پس از تعیین بودجه و تجهیزاتی که برای طراحی سالن موسیقی مورد نیازند، لازم است که مراحل طراحی نقشه انجام شود. در این مرحله فرد متخصص و معمار بهترین نقشه را جهت طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی به کارفرما پیشنهاد میکنند. بدیهی است که این نقشه بر اساس سبک دکوراسیون داخلی سالن موسیقی، شرایط سالن موسیقی و جزئیات مختلف سالن موسیقی تعیین میشود.
اجرا کردن مراحل طراحی سالن موسیقی و سالن کنسرت
پس از طراحی نقشه سالن موسیقی، نوبت به تایید کارفرما میرسد. کارفرما باید با بررسیهای لازم و با توجه به نیازهای سالن موسیقی کنسرت مد نظر خود، نقشه طراحی شده برای طراحی سالن موسیقی را تایید یا رد کند. در صورتیکه نقشه طراحی شده نیاز به اصلاحات خاصی داشته باشد، لازم است که در این مرحله و تا رسیدن به تایید کارفرما، این اصلاحات انجام شوند.
اجرایی نقشه طراحی سالن کنسرت موسیقی
پس از تایید کارفرما، مراحل طراحی سالن کنسرت موسیقی انجام میشود. تجهیزات مورد نیاز و مواد اولیه تهیه میشوند و با توجه به نقشه تعیین شده، تک تک مراحل مربوط به طراحی سالن کنسرت انجام خواهد شد.
هزینه طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی
هزینه طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی کنسرت به عوامل مختلفی بستگی دارد. هر چقدر فضایی که نیاز به طراحی دارد، بزرگتر باشد، هزینه طراحی سالن موسیقی نیز افزایش پیدا میکند. بدیهی است که میزان کار انجام شده برای طراحی سالن کنسرت تاثیر زیادی روی هزینه نهایی برای طراحی و دکوراسیون سالن کنسرت دارد.
همچنین، هر چقدر از متریالهای باکیفیتتر و تجهیزات بهتری برای طراحی سالن کنسرت موسیقی استفاده شود، قیمت نهایی طراحی دکوراسیون سالن کنسرت بالاتر میرود. بدیهی است که با توجه به تنوع تجهیزات و روشهای مختلف طراحی سالن کنسرت و موسیقی، ابتدا لازم است که نقشه اولیه برای طراحی سالن تعیین شود؛ سپس در مورد هزینه اجرای سالنهای موسیقی، صحبت شود.
تخصص در طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی و کنسرت
مانند هر مکان دیگری، برای طراحی سالن کنسرت موسیقی نیاز به تخصص و علم طراحی داخلی است. از طرفی لازم است که تمامیاستانداردهای موجود برای طراحی سالن کنسرت موسیقی مورد توجه قرار گیرند تا در نهایت سالن موسیقی با بیشترین بازدهی فضا و همخوانی با سبک کارفرما، طراحی گردد. تخصص در طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی و کنسرت بسیار حائز اهمیت است. به طوری که بسیاری از مجموعه به دنبال متخصصین در این حوزه هستند تا بتوانند با کاهش خطاها در هنگام طراحی سالن کنسرت موسیقی و زمان مورد نیاز برای طراحی، مراحل طراحی این سالن را انجام دهند.
بنابراین، با توجه به اهمیت طراحی سالن موسیقی به صورت تخصصی، لازم است که مجموعههای مختلف برای دریافت این خدمات با شرکتهای باتجربه ارتباط بگیرند. پارس ویونا با ارائه خدمات تخصصی در حوزه طراحی سالن کنسرت و موسیقی، به شما امکان طراحی سالنهای موسیقی را به صورت تخصصی و اصولی میدهد.
در این مقاله در مورد طراحی سالن موسیقی و کنسرت و اهمیت انجام مراحل طراحی به صورت تخصصی صحبت کردیم. با توجه به نیازهای سالنهای کنسرت و موسیقی، لازم است که از تجهیزات مناسب برای طراحی این سالن استفاده شود. در نظر گرفتن استانداردهای لازم برای طراحی سالن کنسرت نیز بسیار حائز اهمیت است. در صورتی که مراحل طراحی و دکوراسیون سالن موسیقی به درستی انجام شود، این سالن میتوانند مکانی ایمن برای برگزاری کنسرت، جشن و حتی دورههای موسیقی مختلف باشند.
مطالعه بیشتر: دکوراسیون استودیو موسیقی